copyright © 2021 Pravda Media
Muzikant-componist

Ron begon al rond zijn zestiende met het componeren van liedjes op piano en gitaar en ambieerde een carrière in de muziekwereld. Speelde in diverse muziekprojecten met vele topmuzikanten. Vanaf 1995 is hij zelfstandig ondernemer van oa. een muziek opnamestudio annex muziekschool en samen met zijn vrouw Jeanet Siddhi een yogastudio in Delft. Hij Produceerde in zijn muziekstudio vele bands en artiesten en gaf gitaarles op zijn eigen muziekschool.

Cameraman

Vanaf eind jaren ‘80 is hij begonnen met het voorzichtig produceren van bedrijfsfilms met low-budget apparatuur en eind jaren ‘90 kwam, door toedoen van Bas van Toor, zijn carrière in een stroomversnelling. De Clown uit Vlaardingen, die al vaste klant was van zijn audio opnamestudio, vond het wel handig als Ron ook wat filmwerk zou kunnen verrichten. Dan hoefde ‘Bassie’ maar naar één adres. Dat bleek later een voortreffelijke leerschool die 15 jaar duurde, tot de ‘pensionering’ van Bas. Al snel ontpopte Ron zich tot Camjo en kon als zelfregisserend cameraman, muzikant, componist en video editor, vele klussen aan.  

Het rode gevaar

Hij schreef als hobby diverse columns over alles wat hem bezighield: van muziek, zijn vader & moeder en Jezus, tot aan Pamela Anderson, Maassluis en de Sovjet-Unie. Begon in 2018 aan zijn eerste boek, Het rode gevaar, een autobiografische roman over zijn muzikale leven in drie decennia, de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. Hij schreef als muzikant/componist vele muziekstukken, maar lukte het hem nooit om succesvol te zijn in de muziek. Het hoogst haalbare was zijn aanstelling als filiaalhouder van de Free Record Shop in Rotterdam in de jaren ‘80, waar hij vele avonturen beleefde tussen de LP’s, de prostituees op de Nieuwe Binnenweg en in de wereld van de muziekindustrie.

Schrijver Maarten ‘t Hart adviseerde hem echter, na het aanhoren van de oorlogsverhalen van zijn Nederlandse vader en Russische moeder, om deze eerst op te tekenen en er een roman over te schrijven.

Dwangarbeiders

Hij werkte vanaf 2019 aan het boek over zijn ouders, die als dwangarbeiders in de 2e WO in Duitsland te werk waren gesteld. Van kinds af aan hoorde hij de vele verhalen over die periode. Vooral zijn vader Izaak vertelde de vele verhalen, altijd met een humoristische inslag. Bij zijn moeder Nina daarentegen droop de dramatiek ervan af, maar zij had het dan ook als Russin het zwaarst te verduren gehad en kon haar leven in het streng Christelijke Maassluis niet meer op orde krijgen en verlangde regelmatig naar ‘huis’. Broekhart vergaarde nog eens extra informatie door in 2002 uren gesprekken met zijn ouders te voeren die hij op video had vastgelegd. Een spannend, maar ook een ontroerend boek, geschikt voor elke generatie, welke begin 2021 werd afgerond, voorzien van veel nieuwe informatie uit een belangrijk stuk wereldgeschiedenis. Alles bekeken en beleefd vanuit het oogpunt van een verliefd stel dwangarbeiders uit totaal verschillende culturen.

Documentaires

Ron is lid van Dutch Directors Guild en heeft een NPO Pitch account. Hij  richt zich de laatste jaren vooral op het produceren van documentaires. De 40 minuten durende documentaire Izaak & Nina, a war love is te zien op het kanaal van ShortsTV (in Nederland via Ziggo). 

Halve Rus

Het leven van de auteur heeft altijd in het teken gestaan van zijn Russische afkomst en mag zich gelukkig prijzen dat hij het mysterieuze land diverse keren heeft mogen bezoeken toen het nog streng communistisch was en het Ijzeren Gordijn de grenzen markeerde tussen Oost en West. Hij heeft er vele hoofdstukken aan gewijd in zijn autobiografie 'Het rode gevaar'. Geboren en getogen in Nederland, maar in tegenstelling tot het Nederlandse volkslied, staat bij hem bij het horen van de Russische volkslied wel het kippenvel op de armen.

In 1958 geboren op 't Hoofd in Maassluis, maar zijn roots liggen aan de voet van de Kaukasus, de geboortegrond van zijn moeder. Woonde 30 jaar in het havenstadje aan de Waterweg (eigenlijk aan Het Scheur), 20 jaar in Delft en 10 jaar in Schiedam. Na een verkeerde manoeuvre naar Zwolle belandde Ron uiteindelijk weer met zijn gezin in de regio Rijnmond in het dorpse Stad aan ‘t Haringvliet op het eiland Goeree-Overflakkee.

 

Karma

Mindfulness ego

Wat doe je voor werk?

Op de bon

Nothing else matters

Dodenherdenking
COLUMNS

Liefde

Pamela Anderson

Op TV

Welk milieu?

Baboesjka

Subsidie

Varkens zijn cool

Yoga is van de Duivel
R O N  B R O E K H A R T