B O E K E N

publicatie 7 januari 2021

 

DWANGARBEIDERS

(roman)

260 pagina's

 

Fragment:

Het verboden water

Auteur en documentairemaker Ron Broekhart is geboren op ‘t Hoofd in Maassluis, maar zijn roots liggen aan de voet van de Kaukasus, de geboortegrond van zijn moeder. Hij heeft naar aanleiding van de vele verhalen, die hij al op jonge leeftijd van zijn ouders over de tweede wereldoorlog had gehoord, een roman geschreven. Van een 3 uur durend interview met zijn ouders in 2002, dat hij op film had vastgelegd, heeft hij in 2019 een documentaire gemaakt die op ShortsTV is te bekijken.

 

Mede door de vondst van een dagboek van zijn moeder, kon hij 75 jaar na dato eindelijk het volledige en ware verhaal van de dwangarbeiders optekenen. Aangevuld met de nieuwste informatie en onthullingen ziet het boek Dwangarbeiders (de oorlogsliefde van Izaak & Nina) in januari 2021 het levenslicht.

 

 

Verplicht te werk gesteld door de nazi’s

 

Zijn Hollandse vader Izaak Broekhart en Russische moeder Nina Lissowischenko, die beiden in de oorlogsindustrie in Duitsland te werk waren gesteld, hebben elkaar daar in 1943 ontmoet. Onder erbarmelijke omstandigheden hebben ze de eerste jaren van hun relatie in nazi-Duitsland moeten doormaken. De spannende, maar ook ontroerende en op waarheid gebaseerde, verhalen geven een duidelijk beeld van de omstandigheden in het hol van de leeuw, tussen de nazi’s.

 

‘Vooral mijn vader Izaak vertelde de vele verhalen altijd met een humoristische inslag. Bij mijn moeder Nina daarentegen droop de dramatiek ervan af, maar zij had het dan ook als Russin het zwaarst te verduren gehad,’ legt Broekhart uit. Izaak durfde het aan om met vrienden actie te ondernemen in het verzet, in hun verblijfplaats Brandenburg, onder de rook van Berlijn, terwijl Nina dagelijks de vernederingen als Untermensch moest ondergaan. Een triest relaas van het erbarmelijke leven als dwangarbeider van een meisje van amper 18 jaar.

Poster voor ShortsTV Europe (documentaires)

Poster van nazi's die in Russische steden verspreid werden ivm meldingsplicht dwangarbeiders.

 

Tekst: 'Mutter Heimat ruft'

v e r w a c h t   n a j a a r   2 0 2 1

 

HET RODE GEVAAR

(autobiografie)

280 pagina's

 

Fragment:

Ben (1968)

Een wonderbaarlijke voorspelling

 

Na de capitulatie is Nina met Izaak naar Holland meegegaan en vestigden zij zich in Maassluis, de zwaar gereformeerde geboorteplaats van Izaak. Hij kon daar zijn normale leven weer oppakken, maar voor de atheïstische Nina begon de ellende opnieuw in een voor haar totaal vreemde wereld die door kerken werd geregeerd.

 

De rode draad in het verhaal is een wonderbaarlijke voorspelling uit 1942 door een zigeunerin uit Pyatigorsk, de geboorteplaats van Nina, die in alle details is uitgekomen. Zelfs de geboorte van de auteur als een pittig nakomertje.

 

 

Voorwoord Maarten ‘t Hart

 

Het toepasselijke voorwoord is van auteur, en voormalig inwoner van Maassluis, Maarten ‘t Hart. Het was ooit zijn advies aan Broekhart om het bijzondere oorlogsverhaal in romanvorm te schrijven inclusief de ingrijpende naoorlogse jaren op ‘t Hoofd in het havenstadje alvorens zijn autobiografie te publiceren.

 

‘t Hart blijkt daar nota bene als jonge broodbezorger een merkwaardige link te hebben gehad met Nina in de jaren ten tijde van de geboorte van Ron Broekhart.

 

 

Bestellen

 

Het boek is te koop cq te bestellen in alle boekwinkels in Nederland, maar ook online op onder andere

 

www.boekenbestellen.nl

De oorlogsliefde van een Hollander met een Russin

(het ware verhaal van dwangarbeiders)

BESTELLEN

Review

 

Beste Ron, ik heb je boek achter elkaar uitgelezen. Een knappe beschrijving van alle ellende. Indrukwekkend hoe je de onderdrukking van de vrouw ook na de oorlog beschrijft. Het zal voor jou niet een zorgeloze jeugd geweest zijn en mijn waardering hoe je toch de beide ouders een heldenrol geeft.

 

Herman Maas.

 

 

Review

 

Dag Ron, complimenten met je boek. Met aanvankelijk wat scepsis begon ik jouw boek te lezen. Ik lees erg veel maar gooi ook veel weg na een paar bladzijden. Bij jouw boek was dat niet zo, ik werd steeds nieuwsgieriger. Je hebt er veel spanning in aangebracht. Wat waren jouw ouders bijzondere mensen zeg en wat een begin hebben zij moeten meemaken met elkaar! Ik kon het boek bijna niet wegleggen.

 

Lucy van der Have.

 

 

Review

 

Ik heb je boek uit. Ik vond het een bijzonder verhaal. Er zijn allerlei verhalen over de Tweede Wereldoorlog bekend, maar het perspectief vanuit deze groep dwangarbeiders, de ontberingen en mensonterende behandeling, kende ik nog niet. Ik vind jouw boek dus ook van historische waarde. Wat een mooie erkenning voor de hoofdrolspelers. Het is in mijn ogen ook een ode aan Maassluis en een ode aan het leven. Ik vond het ook een ode aan de liefde, maar die verdween voor mij toen je ouders eenmaal in Maassluis waren. Daar werd je vader voor mij afwezig en werd de eenzaamheid van je moeder ook voor mij pijnlijk. Ik kan mij helemaal voorstellen, dat je hun verhaal moest vertellen.

 

Suzanne Bavius

 

 

Review

 

Hoi Ron, ik heb je boek gelezen en vond het een indrukwekkend verhaal. Een mooi verbeeldend verhaal over een deel van de levensgeschiedenis van je ouders. Je hebt het allemaal heel treffend beschreven, soms aangrijpend, soms ontroerend ook. Ik denk dat het ook een eigen zoektocht was om meer te weten te komen over het levensverhaal van je ouders. En met een mooi eindresultaat.

Hoop dat je er ook plezier aan hebt beleefd om het allemaal te documenteren en op te schrijven.

 

Jaantje Prince

 

 

Review

 

Met zijn debuutroman “Dwangarbeiders” heeft Ron Broekhart een uitstekende start gemaakt. Met het waargebeurde verhaal over zijn ouders uit Maassluis en de Kaukasus belicht hij vaardig maar indringend een donkere oorlogsperiode uit onze geschiedenis. TOP !

 

Marius van Nieuwkerk

Review

 

Hoi Ron, in één adem uitgelezen. Prachtig portret van twee bijzondere mensen die elkaar ontmoeten in de tweede wereldoorlog en samen veel ontberingen doorstaan tot de dood hun scheidt. Leest als een trein. Elk hoofdstuk maakt nieuwsgierig naar het volgende. Een ontroerend slot maakt dit boek helemaal af.

 

Rob Gordijn.

 

 

Review

 

Prachtig en knap geschreven Ron. Ik heb het boek net uit en heb al drie gegadigden die het ook willen lezen. Prachtig om te lezen over het fietsen door de Zuidbuurt en over de Markt in Maassluis. Ook fantastisch het verhaal over die wedstrijd van Excelsior-M tegen GEB. Wel heftig wat je ouders hebben meegemaakt in de oorlog. Gaaf dat ik het boek heb kunnen lezen.

 

Wim van Ravens

 

 

Review

 

Het boek van Ron is een prachtig boek over zijn ouders, voor, in en na de oorlog. De laatste hoofdstukken waarin ze in Maassluis wonen en de tot de eind jaren 60 streng gereformeerde indoctrinatie op hun leven, heeft (gek genoeg) op mij de meeste indruk gemaakt. Het gaf mij het gevoel dat het leven van Ron's ouders in die tijd nog zwaarder was als in dwangarbeiderschap. Is echt een prachtboek.

 

Boudewijn Luttikhuis

 

 

Review

 

Hallo Ron, heb deze week met veel plezier je boek gelezen. Wat een bijzonder verhaal. Mooi en ook belangrijk dat je dat hebt vastgelegd!

 

Johan Moerman

 

 

Review

 

Het boek heb ik vandaag uitgelezen. Bijzonder, mijn vader was ook tewerkgesteld in Duitsland. Helaas is hij veel te jong overleden. Hij vertelde wel verhalen, maar wat er echt gebeurd is, hebben wij nooit geweten. Bijzonder, dat wij deze week een paar dagen weg zijn bij de Reeuwijks plassen. Ik weet niet, wat mijn vader precies heeft meegemaakt, maar ik herken veel uit zijn verhalen.

 

Nel Warnaar