Karma

Mindfulness ego

Wat doe je voor werk?

Op de bon

Nothing else matters

Dodenherdenking
COLUMNS

Liefde

Pamela Anderson

Op TV

Welk milieu?

Baboesjka

Subsidie

Varkens zijn cool

Yoga is van de Duivel

BOEKEN

 

Publicatie januari 2021

 

DWANGARBEIDERS (roman)

260 pagina's

 

Fragment:

Het verboden water

A U T E U R

Schrijft verhalen over alles wat hem bezig houdt: van muziek, zijn vader & moeder en Jezus, tot aan Pamela Anderson, Maassluis en de Sovjet-Unie.

 

Geeft zijn mening, ervaringen en visie weer in columns

 

Verwacht najaar 2021

 

HET RODE GEVAAR (autobiografie)

 

Fragment:

Ben (1968)

De oorlogsliefde van een Hollander met een Russin

Het ware verhaal van dwangarbeiders

 

Auteur en documentairemaker Ron Broekhart is geboren op ‘t Hoofd in Maassluis, maar zijn roots liggen aan de voet van de Kaukasus, de geboortegrond van zijn moeder. Hij heeft naar aanleiding van de vele verhalen, die hij al op jonge leeftijd van zijn ouders over de tweede wereldoorlog had gehoord, een roman geschreven. Van een 3 uur durend interview met zijn ouders in 2002, dat hij op film had vastgelegd, heeft hij in 2019 een documentaire gemaakt die op ShortsTV is te bekijken. Mede door de vondst van een dagboek van zijn moeder, kon hij 75 jaar na dato eindelijk het volledige en ware verhaal van de dwangarbeiders optekenen. Aangevuld met de nieuwste informatie en onthullingen ziet het boek Dwangarbeiders (de oorlogsliefde van Izaak & Nina) nu in januari 2021 het levenslicht.

 

Verplicht te werk gesteld door de nazi’s

Zijn Hollandse vader Izaak Broekhart en Russische moeder Nina Lissowischenko, die beiden in de oorlogsindustrie in Duitsland te werk waren gesteld, hebben elkaar daar in 1943 ontmoet. Onder erbarmelijke omstandigheden hebben ze de eerste jaren van hun relatie in nazi-Duitsland moeten doormaken. De spannende, maar ook ontroerende en op waarheid gebaseerde, verhalen geven een duidelijk beeld van de omstandigheden in het hol van de leeuw, tussen de nazi’s. ‘Vooral mijn vader Izaak vertelde de vele verhalen altijd met een humoristische inslag. Bij mijn moeder Nina daarentegen droop de dramatiek ervan af, maar zij had het dan ook als Russin het zwaarst te verduren gehad,’ legt Broekhart uit. Izaak durfde het aan om met vrienden actie te ondernemen in het verzet, in hun verblijfplaats Brandenburg, onder de rook van Berlijn, terwijl Nina dagelijks de vernederingen als Untermensch moest ondergaan. Een triest relaas van het erbarmelijke leven als dwangarbeider van een meisje van amper 18 jaar.

 

Een wonderbaarlijke voorspelling

Na de capitulatie is Nina met Izaak naar Holland meegegaan en vestigden zij zich in Maassluis, de zwaar gereformeerde geboorteplaats van Izaak. Hij kon daar zijn normale leven weer oppakken, maar voor de atheïstische Nina begon de ellende opnieuw in een voor haar totaal vreemde wereld die door kerken werd geregeerd. De rode draad in het verhaal is een wonderbaarlijke voorspelling uit 1942 door een zigeunerin uit Pyatigorsk, de geboorteplaats van Nina, die in alle details is uitgekomen. Zelfs de geboorte van de auteur als een pittig nakomertje.

 

Voorwoord van Maarten ‘t Hart

Het toepasselijke voorwoord is van auteur, en voormalig inwoner van Maassluis, Maarten ‘t Hart. Het was ooit zijn advies aan Broekhart om het bijzondere oorlogsverhaal in romanvorm te schrijven inclusief de ingrijpende naoorlogse jaren op ‘t Hoofd in het havenstadje alvorens zijn autobiografie te publiceren. ‘t Hart blijkt daar nota bene als jonge broodbezorger een merkwaardige link te hebben gehad met Nina in de jaren ten tijde van de geboorte van Ron Broekhart.

 

Poster van Nazi's verspreid in Russische steden ivm meldingsplicht dwangarbeiders

('Mutter Heimat ruft')

Poster op ShortsTV

BESTEL NU! 19,95

 

Voor het boek 'DWANGARBEIDERS'

kan hier een pre-order worden geplaatst.

 

Op verzoek zal ik mijn boek signeren en eventueel voorzien van een tekst naar keuze.

 

Verzendkosten Nederland 4.50 euro

Verzendkosten Belgie 9.00 euro

copyright © 2021 Pravda Media